Mă scutur de vanități!

Într-o lume construită doar din forme și fără fond, puțini mai zăbovesc la granița dintre superficial și profund. Câțiva mai sesizează diferența între a valora prin calitățile naturale versus a valora prin adeziunea la un model și conform unui cod construit. Mulți aderă și se pierd în păcatul îngâmfării!

Spațiul public devine un spectacol în care scena se umple cu modele de serie, în care putem anticipa fiecare act și recunoaștem cu ușurință finalul. Alegem totuși un actor dintr-o mulțime și îl urmărim cu atenție.

Actorul intră într-un magazin, cere o mască de vanitate, plătește un preț convenabil și pleacă fără să mulțumească. Din dorința de a face impresie,  iese la promenadă pe străzi și prin mall-uri. Umblă sfidător, cu maniere trufașe, dar întoarce privirea de fiecare dată când vede o mască mai frumoasă. Se umple de ambiția falsă de o avea, dar uită de îndată ce zărește alta mai estetică.

Ajunge seara acasă, scoate masca cea nouă și o așeză în dulap alături de cele vechi. Se uită apoi în oglindă și descoperă un chip cu un zâmbet simplu, dar ignoră orice grimasă de acest gen. Uită să fie modest față de alții, dar mai ales față de el însuși! Adoarme cu gândul la masca pe care o va purta mâine…

Cei puțini stau și privesc dintr-un colț la acest spectacol artificial. Ar vrea să fie sinceri și să le spună adevărul, dar cine să îi asculte? Cei mulți nu au răbdare, se grăbesc căutând mereu să cumpere măști noi și mai frumoase.

Aceștia nu poartă nicio mască, au chipul curat și luminos, sunt oamenii cu bun simț, care știu să zâmbească. Nu se sfiesc să folosească cuvintele te rog pentru că știu că nu li se cuvine orice și rostesc mereu un mulțumesc sincer. Sunt cei care îți întind o mână de ajutor atunci când e nevoie!

Pe cine să stigmatizăm, pe cei mulți pentru că se aseamănă sau pe cei puțini pentru că sunt diferiți? Într-o lume făcută din cei mulți, aleg să mă așez la margine, alături de cei puțini și să mă scutur de vanități.

Cu cele mai parfumate gânduri,

Ionela

Sursă foto

Reclame

3 responses to “Mă scutur de vanități!

  1. Scrii teribil de frumos! E o incantare sa te citesc. Am sa trec mai des pe la tine…O seara frumoasa.

  2. Mulțumesc și eu de vizită. O seară minunată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s